keskiviikkona, elokuuta 17, 2005

La vida en Baires

¡Hola chicos y chicas! Reissu on lahteny oikein mukavasti kayntiin ja Buenos Aires eli Baires on tullut tutuksi nimenomaan paikallisten nakokulmasta. Oppaana meilla toimii kaveri joka on viettanyt taalla nyt kohta vuoden, joten ollaan paasty paikalliseen meininkiin kivasti kasiks.

Matka Helsingista tanne aika kauas kotoa kesti noin 20 tuntia, lentoa vaihdettiin valissa Pariisissa. Neljan tunnin odotus Roissyn lentokentalla ei kiinnostanut joten kaytiin piipahtamassa myos Pariisin keskustassa. Aluksi oli tosin tarkoitus menna vain hieman ulos lentokentan maastosta jaloittelemaan, mutta paikallinen K-juna pysahtyi paikallisilla Korson ja Kontulan asemilla joten nahtiin parhaaks jatkaa matkaa pummilla sitten Gare du Nordille asti. Muutama kortteli ja hyvat sorbet-jatskit kahvilassa jai Pariisin saldoks.

Pariisi-Buenos Aires vali taittui noin 13 tunnissa ja nukuttua sai jotenkin. Matkaa vauhdittivat kuitenkin jokaisella paikalla ollut oma naytto josta pystyi kattomaan leffat tai pelaamaan erilaisia peleja. Ranskalainen "Haluatko miljonaariksi?" sujui yllattavan hyvin, vaikka ekat kysymykset olikin lahinna ranskalaisia sanontoja. Eka kynnyskysymys ylittyi lahes joka kerta. Syksylla ei muuta kuin ilmoittautuminen menemaan Suomen ohjelmaan. Pikamainintana myos tietokoneen paihittaminen shakissa - tosin helpoimmalla tasolla. Mutta voitto kuin voitto.

Bairesissa keli on ollut aika viilea, taallahan on nyt naet lopputalvi. Pari ekaa paivaa oli tosin mukavan aurinkoista ja lampotila varmaan jotain 15-18 astetta. Aika hyvin on parjanny farkuilla ja jollain pitkahihaisella.
Pari vikaa paivaa on ollu hieman kylmempaa ja takkikin on ollut aika tarpeellinen vekotin. Sadetta ja ukkosmyrskykin on tullu jo nahtya.

Hmm..ehka pitais hieman valottaa myos porukkamme kokoa? Meita on siis taalla siis nyt seitseman tyyppia, kuusi jatkaa ja yksi nainen. Ja iat on siis 24-26 vuotta. Mina ja nainen kiiruhdetaan reissu reilussa kolmessa viikossa matkareittina Baires - Iguazu Falls - Rio de Janeiro, pari muuta jatkaa omistaa lentopassit reitille Helsinki - Baires - Santiago de Chile (tama vali omia maareitteja) - Lima - Sao Paulo - Helsinki. Kolme viimeista lahtee Bairesista Chilea kohti ja sen jalkeen taitaa olla reissu aika auki. Pois muut tulee valilla syyskuun loppu - lokakuun loppu.

Bairesin hintataso on ollut jopa hieman yllatys. Ja nimenomaan siis hyvassa mielessa. Peson (eli tuttavallisemmin "rankyla" (kahdella aeaella) kurssi suhteessa euroon on noin 3,5 rankylaa = 1 euro.
Hinnat on rankyloissa lahes samaa luokkaa kuin Suomessa ne on euroissa. Eli syoda voi kylla halvalla.

Esimerkki ekassa paikassa jossa syotiin:
Alkuruoka + paaruoka + jalkiruoka + juoma esim. bisse/viini + kahvi = 20 rankylaa. Ja olipa muuten hyvaa pihvia!

Laheisella grillilla myos esim eilen: kunnon reipas pihvi jota ei edes jaksanut syoda loppuun (6 rankylaa), ranskalaiset kahdelle (yhteensa 2 rankylaa), 0,6 l limu 2,5 rankylaa = 9,5 rankylaa per naama. Eli alle kolme euroa ja aivan taynna. Ei paha.

Taksit on myos muy económicos, reissu kampilta (Palermon kaupunginosassa) hieman enemman keskustaan maksaa yhdelta taksilliselta noin 7-8 rankylaa. Eli noin kaksi euroa. Siina ei jaa paljoa per henkilo.

Yoelamasta on vaikea sanoa paljoakaan. Tama aivan taysin siita syysta, etta perjantaina jolloin lahettiin ekan kerran kunnolla yohon meni ehka hieman overiks. Vedettiin kampilla eka pohjiks paikallinen votkulipullo eli vaihto-oppilas Orloff viiteen pekkaan + bissea aika monta lirtan pulloa + viinia. Jo ekassa aloittelupaikassa eli jossain brassibaarissa caipirinhoja otettiin kaksin kasin + bissea. Kunnon yokerhoon lahettiin noin vahan ennen kolmea (taalla taa aikataulu on vahan myohemmassa) jolloin koko porukka jo nuokkui tosi pahasti taksissa. Mentiin sisaan, iso baari ihan tukossa ja mentiin sit ylakerran tanssilattialle josta lahdin heti kaymaan alakerran vessassa. Kun tulin takas niin lahdettiin jo heti menemaan. Baarissa oltiin reippaasti alle 30 minuuttia. Liput sisaan maksoi 15 rankylaa jotka tosin sisalsi ilmaisen juoman. Jota kukaan ei kuulemma ollut taas tajunnut hakea. Paitsi kuulemma mina, mutta en usko, koska en itse muista tapahtumasta patkaakaan. ;)
Taksimatka kampille oli taas aika uninen koko porukalla.

Seuraavana paivana 4/5 omisti kauhean paansaryn ja 2/5 kavi heittamassa khymingit. Kahteen kertaan. Edes sarkylaakkeet ei pysyneet sisalla vaikka yritti.

Kohta loppuu nettiaika. Muut tulee muutenkin kohta espanjan kielen yksityistunnilta, joten pitaa lopettaa. Huomenna pudistetaan Bairesin tomut kamoista ja suunnataan kohti lampimampia alueita pohjoisessa eli vamos a las caracatas (tai jotain sellaista) de Iguazu. Kuulemma todella hienot putoukset. Siella varmaan menee noin kaksi paivaa, jonka jalkeen nena kohti Brassien rannikkoa ja kirkkaita sukellusvesia. Siella onkin sit jaljella viela noin 1,5-2 viikkoa. Ettei tartte tulla aivan valkoisina takaisin. ;)

Lisaa juttua kunhan kerkean taas jossain vaiheessa koneelle. ¡Hasta luego!