tiistaina, lokakuuta 04, 2005

Hintahaitari

Huomasin tossa just, että joku oli eksynyt blogiin etsiessään tietoa Iguassun putoksista. Itse kiinnostuin samalla et mitä Google oikein tarjoaa kyseisellä hakusanalla ja esim. hintatietojahan löytyi nopeasti.

Suomesta tarjottiin mm. pakettimatkaa Helsinki-Buenos Aires-Iguassu Falls-Rio de Janeiro(siirtymiset lentokoneella) hintaan 2165euroa. Matkan kesto oli kymmenen päivää, joista ainakin kaksi menee pelkkiin lentoihin Helsinki-BA ja Rio-Helsinki. Jos on kiire, niin matka voi olla ihan hyvä, mutta montaakaan päivää ei eri kaupunkeihin jää. Toki yöpymiset tapahtuvat hotelleissa eivätkä hostelleissa, ja Iguassulla hotelli sijaitsee Brasilian putosten läheisyydessä tai näin ainakin ymmärsin. Siellä menot on tietysti kuitenkin suurempia kuin normaalissa kylässä/kaupungissa. Matkanjohto on myös suomalainen, mikä voi miellyttää monia hieman vanhempia ja niitä jotka eivät välttämättä osaa/halua(?) kommunikoida paikallisten kanssa.

En itse asiassa muista kommentoinko mitenkään meiän matkabudjettia. No, joka tapauksessa lennot Helsinki-Pariisi-BA ja Rio-Pariisi-Helsinki maksoi veroineen päivineen 1064euroa, mutta halvemmallakin ois päässyt, jos ois ollu varaa joustaa päivämäärissä hieman(meillä ei ollu varaa sellaiseen luksukseen). Asuttiin pari yötä kaverin kämpillä BA:ssa, mutta muuten kahden hengen huoneissa hostelleissa tai pienemmissä hotelleissa. BA-Iguassu -väli taitettiin luksusbusissa, kuten myös Iguassu-Sao Paulo-Angra dos Reis. Siihen vielä laivamatkat Ilha Grandelle ja pois, sekä minivanilla Rioon parin tunnin reissu.

Paikalliset siirtymät tapahtui oikeastaan kaikilla mahdollisilla kulkuvälineillä eli taksilla, paikallisbusseilla, metrolla jne... Hevoskärryjä tai ratikkaa ei tultu käyttäneeks. Taksilla kulkeminen oli halpaa.

Kahdelta hengeltä kului reissussa yhteensä noin (katsoo tilitietoja..) oho. Olikin menny enemmän mitä olin reissun jälkeen laskenu. 1728euroa. Eli per henkilö 864euroa. Eli lentojen kanssa 1928euroa. Matka kesti siis 24 päivää mukaanlukien lennot. Toisaalta tää summa siis sisälsi kuljetukset, asumisen, ruuat, juomat, retket, huvitukset sekä myös tuliaisia. Mitä nyt rinkat ja reput vielä veti. Eli ihan mukavan määrän.

Tää meiän reissu nyt ei ollu edes aivan halvimmasta päästä, tehtiin paljon juttuja jotka ois voinu jättää väliinkin, mutta ajateltiin että turha on kitsastella kun kerran on lähdetty reissuunkin. Toki pidettiin talouspuolta silmällä koko reissun ajan ettei ihan retuperälle kuitenkaan pääse menemään. Asuminen oli kuitenkin suhteessa aika halpaa, sillä ei ollu vielä high season. Silloin per henkilö menee tietenkin enemmän yötä kohden. Me oltiin laskettu pyöreesti 10euroa/yö.

Eli kyllä "seikkailureissu" tulee huomattavasti halvemmaksi ja hauskemmaksi. Ymmärrän kuitenkin toki ettei kaikilla oo välttämättä haluja lähteä seikkailemaan jos esim. ei puhu ollenkaan paikallisten kanssa samaa kieltä, mut kyllä tyydyttävällä espanjalla pääsee jo pitkälle. Englanti on tietenkin turistikieli, mut paikalliset on otettuja jos niiden kanssa pystyy heittämään edes vähän castellanoa tai portugalia.

Suosittelen kuitenkin että matkabudjettia suunnitellaan pala palata etukäteen ettei satu mitään pahoja ylläreitä.