maanantaina, syyskuuta 26, 2005

Escuela Nro 412

Tuli tässä vielä mieleen reissusta eräs välähdys. Matkattiin Pohjois-Argentiinassa jossain paikallisbussissa ja ikkunasta silmiin tarttui aika mielenkiintoinen näky. Escuela Nro 412. Eli Koulu nro 412.

En tiiä minkälainen argentiinalainen koulujärjestelmä on, mutta tämän nähtyäni alkoi oikeastaan vaan hymyilyttämään. Vaikka olisi ehkä mukavampi lasten kannalta, että koululla olisi joku hienolta kuulostava nimi, niin loppujen lopuksi tuollainen "Koulu nro 412" palvelee täydellisesti oppimista. Vai olisikohan sen nimeksi pitänyt antaa peräti "Escuela Nro( 329+495):2"?

Toki olisi varsin harmillista jos maaseudulla asuvan Pedro 6v:n kouluunkutsukirjeessä lukisi painovirheen takia esim. koulunne ensi lukukaudella on Escuela Nro 287 eikä 286, välimatkat kun tuolla Argentiinassa ovat himpun verran pidemmät kuin täällä pohjolassa. Toki jos virhe olisi liian räikeä, niin vanhemmat ottaisivat yhteyttä kouluviranomaisiin(kuinka nopeasti Argentiinassa toimivat hallinnolliset asiat?), mutta jos pikku-Pedro asuisi esim. maatilalla eikä kaupungissa, niin kyseenalaistettaisiinko päätöstä, jonka mukaan Pedro kävisikin koulua 38 kilometrin päässä 24 kilometrin sijaan?

Tuskin tuollaisia ongelmia syntyisi(tai jos syntyisi ne ratkeaisivat helposti), mutta tulipahan vaan mieleen. Kaikkialla kun eivät asiat aina ole yhtä yksinkertaisia kuin täällä Suomessa, jossa olemme tottuneet ehkä hieman liiankin hyvin hoidettuihin palveluihin. Välillä on ihan aiheellista tehdä kärpäsestä härkänen.