torstaina, syyskuuta 29, 2005

JuhaniMarokko vs. Juhani Suomi

Ethän sä nyt kaima voi tollasia lähteä kirjoittelemaan! Tai voit, mutta pitäisit nyt edes objektiivisuuden mukana, se on näet aika kadoksissa tällä hetkellä. Juhani Suomi antaa teoksellaan "Pysähtyneidyyden vuodet" mielestäni itsestään vain kuvan eräänlaisena Kekkosen katkeroituneena kätyrinä eikä minään vapaan lehdistön airueena.

En ollu ennen kuullutkaan lähes identtisestä kaimastani Juhani Suomesta, vaikka kaveri ilmeisesti on kirjoillaan aika paljon nimeä niittänytkin. Voi tosin johtua siitä ettei ole ollut tapana jäädä kotiin perjantai- ja lauantai-iltaisin ja käpertyä Kekkos-elämänkertojen kanssa sänkyyn jo klo19.00... Eikä noi poliittiset historiikit muutenkaan kauhesti oo herättäneet kiinnostusta. Toki historiasta on hyvä ottaa opikseen, mutta rajansa kaikella. Varmasti ihan mielenkiitoista luettavaa, mutta muhun ne ei oo iskeneet.

Toisaalta on kuitenkin ilman muuta hyvä(ellei välttämätöntä), että tällaisia teoksia silti syntyy, jotta aiheet saavat ihmiset miettimään ja puhumaan. Eikä pidä ymmärtää väärin, en siis aivan täysin tuomitse "Pysähtyneisyyden vuodet" -teoksen tiettyjä "faktoja", on niissä monessa varmasti perääkin. Mutta kirja taitaa kuitenkin olla kirjoitettu aika kärjistävään sävyyn.