tiistaina, syyskuuta 20, 2005

Loppuyhteenveto reissusta

No tuleehan se vihdoin sieltä. Parempi kirjoittaa pois alta ettei jää enää pidemmäks aikaa kummittelemaan.

Argentiina:
-> Lämpötila Buenos Airesissa elokuussa viileä ja raikas, mutta ei kolea. Noin 15 celsiusta ja auringon paistaessa pystyi olemaan lyhythihaisella. Muuten poikkeuksetta farkut ja pitkähihainen paita.
-> Eläminen ja syöminen todella halpaa. Ravintoloissa hinnat ruuan suhteen suunnilleen samat kuin Suomessa euroissa, mutta siellä pesoissa. Eli noin kolme kertaa halvempaa. Ja mahtavat grilliruuat!
-> Juomat myös halpoja, kaveri osti mm. Kovac-nimistä vodkaa à 4,70 ränkylää eli balttiarallaa 1,5 euroa litra. Baarissa esim. caipirinhat noin 3 euroa.
-> Ihmiset olivat oikein mukavia ja sympaattisia. Englantia ei monikaan puhunut ainakaan Bairesin kaupoissa. Eli opettele espanjaa!
-> Foz do Iguazu eli Iguazu Falls eli Iguassun putoukset: mahtava paikka, käy jos on mahdollisuus! Puiston sisällä paikallinen ohjelmatoimisto järjestää erilaisia kokemuksia putouksiin liittyen, koko helahoito 95 pesoa ja voin sanoa, että kannatti ottaa. Ainakin jos on odotettavissa ettei ole heti palaamassa paikan päälle.
-> Bussit todella hyviä, ainakin cama(=sänky)-bussit. Yhtiö taisi olla Cruzeiro del norte tai vastaavaa. Paljon tilaa pitkällekin miehelle, istumapaikasta sai lähes kokonaan sängyn. Bussissa tarjoiltiin ensin mm. viski-lasillinen, sitten kylmä alkupalaruoka, lämminruoka & jälkiruoka + kaiken huipuksi skumppalasillinen. Myös aamupala. Hinta 1466(noin) km reitille joka kesti 20 tuntia oli 111 pesoa per henkilö. Eli noin 30 euroa.

Brasilia:
-> Jonkin verran kalliimpi maa kuin Argentiina.
-> Turistipaikoissa ihmiset puhuivat parempaa englantia kuin Argentiinassa(Argentiinassa ei tosin käyty varsinaisissa turistipaikoissa Iguazu Fallseja lukuun ottamatta), mutta muualla itsensä ymmärretyksi tekeminen englanninksi on lähes mahdotonta. Portugalissa on mm. paljon samoja verbejä kuin espanjassakin, joten espanjaa puhumalla sai asiansa aika hyvin hoidettua. Vähän pitit kuitenkin olla tarkkana ja käyttää pelisilmää. Esim. jos sana alkaa r-kirjaimella, kyseinen kirjain lausutaan h:na. Esim. Rio de Janeiro = Hio de Janeiro. Myös jos sana päättyy m:ään tai l:ään (en enää muista kumpaan) niin kirjain lausutaan u:na.
Ainakin Etelä-Brasiliassa myös monet muut kielet kuten esim. ranska voivat johtaa yllättävään kanssakäymiseen, osa kylistä/kaupungeista on näet siirtolaisten perustamia. (Esim. Paraty)
-> Ilha Grande on chillausparatiisi. Kaunis saari, jolta löytyy vaihtelevien pinnanmuotojensa takia myös erittäin mukavia patikointireittejä mitä makeimmille paikoille. Mm. jossain Brasilian kauneimmaksi arvostettu ranta, vesiputouksen alla peseytyminen, luonnon oma vesiliukumäki, Parrot Peak, jne.
-> Ilha Grandelta löytyy todella paljon eri Pousadoja eli majapaikkoja, mutta omasta kokemuksesta voin suositella Pousada D'Pillel-nimistä paikkaa. Majatalon omistaja on paikallinen diving master ja todella mukava kaveri.
Per henkilö ainakin paikalliseen talviaikaan 25 realia yö, sisältää mm. todella hyvän aamiaisen ja snorklausvälineet. Majapaikka on parin minuutin päässä Abrãaon kylän(isoin paikka Ilha Grandella, veneet rannikolta saapuvat sinne) rannasta, niin kuin tosin oikeastaan kaikki kylän talot. Pousada D'Pillelin asukkaille Igor-niminen brassimies(miten brasilialaisen miehen mini voi olla Igor?!) järjestää vene/patikkamatkoja, jotka ovat mukavampia kuin isot turistireissut. Pieni vene, ei liikaa ihmisiä, mukava tunnelma, halvempi hinta ja mikä tärkeintä, lähtijät päättävät yhdessä minne kyseisenä päivänä haluttaisiin lähteä ja mihin aikaan aamusta. Toisiaan parempia vaihtoehtoja Igor osaa luetella vaikka koko päivän.
-> Rio de Janeirosta en oikein tiiä mitä sanoa näin lopuksi. Hieno paikka, iso kaupunki ja paljon nähtävää. Siellä voisi viihtyä varmasti pidempäänkin kuin ne neljä päivää mitä meillä oli jäljellä. Osa viihtyy kuukausia.
-> Jos olet pienessä porukassa liikkuva reppumatkaaja, niin Riossa kannattaa ehdottomasti harkita yöpymistä Robby's Housessa. Eli erään kaverin kämppä, joka on olevinaan vähän kuin hostelli. Robby tekee yleensä aamiasta, mutta joskus voi olla reilua käydä itsekin hakemassa porukalle aamiaistarpeet. Tässä paikassa ei ole vain suotavaa, että olet kuin kotonasi, se on vaatimus. Hinta on normaalisti 25 realia yö per henkilö, mutta karnevaaliaikaan yöpyminen on luonnollisestikin paljon kalliimpaa. Mutta silti vielä huomattavasti edullisempaa kuin muualla kaupungissa. Robby on todella mukava tyyppi, jonka kanssa ei voi olla tulematta juttuun. Tai jos ei tule, niin sitten on peiliin katsomisen paikka.

-> Sucot! Olin jo lopettamassa kirjoittamista ja melkein unohdin parhaan osan Brasiliaa! Huh huh. Eli tuoreista hedelmistä(normaalisti siis, esim. lentokentällä voi myös saada jäädytetystä mehusta tehtyjä sucoja, jotka eivät ole tietenkään samaa luokkaa kuin oikeat) puristettuja mehuja, joiden hedelmäliha + jäitä on murskattu keskenään. Siis ne on aivan taivaallisia. Oma suosikki oli abacaxi com limão eli ananas- &sitruunamehu. Parhaan sucon reissussa sai Ilha Grandella lähes autiolla Palmasin rannalla sijaitsevasta rantabaarista. Oiskohan siinä edessä ollu rantahiekassa ainakin muutamia Itaipaiva-bissen nimeäkantavia punaisia terassituoleja ja pöytiä. Nyt meni vähän fiilistelyks. Mutta on ne kaikkialla todella hyviä. Kannattaa muistaa ehkä myös pyytää sucot ilman sokeria, koska sitä usein sinne mukaan heitetään aika paljon. Omasta mielestäni maku ainakin hieman kärsi siitä sokerista. Mutta kukin omien mieltymyksiensä mukaan tietenkin.

No mutta. Tässähän tätä olikin taas kerrakseen. Oonkin kirjoittanu tätä juttua jo tunnin, joten eiköhän tää riitä. Jos jotain kiinnostaa saada vinkkejä tai mielipiteitä esim. paikoista joita oon maininnu, niin kannattaa ottaa vaan rohkeasti yhteyttä, kerron mielihyvin lisää.

Nyt kuitenkin totean, että reissu on virallisesti paketissa. Voi tosin olla(ja jopa todennäköistä), että tuun muistamaan jotain juttuja vasta jälkeenpäin, jotka ois ollu mainitsemisen arvoisia, joten niitä voi sitten tippua aina silloin tällöin.

Seuraavaan kertaan siis! =)